Kaukolämpöprojektiin kannattaa ryhtyä juuri nyt! 

Kaukolämpöprojektiin kannattaa ryhtyä juuri nyt! 

Kaukolämpölaitteiden uusimissuunnittelu sekä lämpöverkon perussäätö ja tasapainotus ovat nyt ajankohtaisia. Sen lisäksi, että kaikki lämpöverkkoa koskevat työt on aina hyvä suorittaa ennen lämmityskauden alkamista, niin pian on taloyhtiöille jaossa uusia ARA-tukia vihreää energiaa edistäviin kaukolämpöprojekteihin. 

Avustuksia saa asuinrakennusten kaukolämpölaitteistojen uusimiseen matalalämpötilaiseen kaukolämpöön soveltuviksi vuosina 2022 ja 2023. Kaukolämpöverkossa virtaavan veden lämpötilan laskeminen enintään 90 asteeseen mahdollistaa uusien lämmönlähteiden, kuten hukkalämpöjen, aurinkoenergialla tuotettujen lämpöjen ja geotermisen energian, tehokkaamman hyödyntämisen. Keskipitkällä aikavälillä yhä suurempi osa kaukolämmöstä voitaisiin tuottaa ilman hiilidioksidipäästöjä tuottavaa polttamista, kun kaukolämpöverkon tai sen osan lämpötilaa voitaisiin laskea.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA ottaa tukihakemuksia vastaan lokakuusta 2022 alkaen. Avustusta voi saada kustannuksiin, jotka syntyvät kaukolämpölaitteistojen poistamisesta ja korvaamisesta laitteistoilla, joiden kaukolämmön tuloveden lämpötila on enintään 90 astetta. Myös samassa yhteydessä lämmitysjärjestelmän tasapainotuksesta ja säädöstä syntyvät kustannukset ovat avustuskelpoisia. ARA:n tiedote aiheesta.

Kaukolämpölaitteistoa uusitaan pääosin sen tullessa käyttöikänsä päähän, mutta tyypillisesti myös linjasaneerausten yhteydessä. Laitteiston uusiminen on verrattain nopea toteuttaa, valmista on yleensä alle kuukaudessa. 
Jos kaukolämpölaitteiden uusimissuunnittelu ja lämpöverkon perussäätö ja tasapainotus ovat taloyhtiössäsi ajankohtaisia, kannattaa mahdollisuus ARA-avustukseen hyödyntää juuri nyt. 
Hoidamme koko projektin puolestasi – vaikka alusta loppuun!