Monissa taloyhtiöissä pohditaan nyt tarvittavien korjaussaneerausten kohtaloa, kun asumisen jatkuvasti nousevat kulut ja haasteet rahoituksen saamisessa vaikeuttavat korjaustöiden toteutumista. LVI-tiimiämme luotsaava Kim Rinne on hyvin kartalla tilanteesta taloyhtiökentässä.
-Näinkin haastavassa markkinatilanteessa ammattitaitoinen ja aidosti asiakkaan asialla oleva suunnittelukumppani nousee entistä tärkeämpään rooliin. Ammattilaisen avulla kiinteistön kokonaistilanne selviää parhaiten, korjaustöiden tarve saadaan järjesteltyä rahatilanteen mukaisesti sopiviin osiin ja aikataulutettua kriittisyytensä perusteella oikeaan järjestykseen, Kim tiivistää.
-Korjaushankkeita on syytä kuitenkin edistää, vaikka vähän kerrallaan. Huonoin vaihtoehto on aina se, että remonttiin ryhdytään vasta pakon edessä, kun vahinkoja on jo tapahtunut. Vesivahingot tulevat yhtiölle kalliiksi.
-Kun kiinteistön kokonaistilanne on huolellisesti kartoitettu, on hyvä laatia syvällinen hankesuunnitelma, jossa perehdytään tarvittaviin korjaustöihin, niiden mittakaavaan, oikeaan ajoitukseen ja kustannuksiin. Yleistasoiseen PTS:aan verrattuna hankesuunnitelma on LVIS-korjauksiin keskittyvä ja teknisesti huomattavasti tarkempi, Kim selvittää. -Korjaustöitä on taloyhtiössä usein mahdollista pilkkoa pienempiin osiin ja aikatauluttaa ne kriittisyytensä mukaan tehtäviksi. Esim. linjasaneerauksen tarpeessa olevassa kerrostalossa voidaan ensivaiheessa uusia ainoastaan kriittisimmät kellaritilojen putkistot, joissa on kuntotutkimuksessa todettu liitoskohtien ja voimakkaimpien virtausten rasituksesta aiheutuneita syöpymiä ja näin varmistaa, ettei korjaustarve pääse pitkittyessään aiheuttamaan kiinteistössä hinnakkaita vesivahinkoja ja merkittävää, usein ennakoimatonta asumishaittaa. Rivitaloissa taas talojenväliset putkistot voidaan uusia omina remontteinaan ja näin pilkkoa kuluja pienempiin osiin", selventää Rinne.
-Kun hankesuunnitelma tehdään laadukkaasti, siinä huomioidaan myös remonttitöiden rakennetekniset vaatimukset. Esim. kaikki rakenneavauksia vaativat korjaustyöt kannattaa aina ajoittaa samanaikaisesti suoritettaviksi. Meillä hankesuunnitelman laatii aina kokenut projektinjohtaja, jolla on vahvaa näkemystä LVIS-saneerausprojektista ja usein myös taustaa urakoinnista. Asiakkaidemme keskuudessa Rusttetin hankesuunnittelu tunnetaan erityisesti tarkoista ja pitävistä kustannusarvioista, sekä kyvystä aidosti asettua maksajan saappaisiin. Nykyinen markkinatilanne vaatii pelisilmää toimia osakkaiden kukkaron vartijana, kuitenkin kiinteistön kuntoa ja arvonnousua, sekä laadukasta korjaustyötä edistäen, Rinne kertoo. -Vaikka markkinatilanne on nyt monesta syystä melko hankala, remontin tarpeessa olevilla taloyhtiöillä on kuitenkin muutamia kannustimia käytössään. Aina kun kynnys isoihin remontti-investointeihin yleisesti kasvaa, toteuttajien saatavuus on paremmalla tasolla. Kun vielä hetki sitten esim. urakoitsijoiden kalenterit olivat korjausrakentamisen osalta tukossa, on niissä nyt enemmän pelivaraa - ja sen myötä myös parempi mahdollisuus neuvotella hinnasta. Kysynnän taas vilkastuessa hintataso noussee ja aloitukset saattavat resurssipulan vuoksi pitkittyä. Lisäksi tänä vuonna taloyhtiöiden saatavilla on lähes sadan miljoonan arvosta ARA-tukia, joiden avulla energiatehokkuutta parantavien remonttien kokonaiskustannuksiin on mahdollista saada tuntuvaa helpotusta. -Nämä mahdollisuudet kannattaa ehdottomasti nyt hyödyntää, Rinne toteaa.
Suunnittelutoimisto Rusttetilla on takanaan jo lähes 1500 korjausrakentamisen projektia - niistä reilut 100 linjasaneerauksia. Mikäli remonttitarve taloyhtiössäsi kaipaa asiantuntija-apua, olemme käytettävissänne. Kutsu meidät kylään tai ota yhteyttä asiantuntijoihimme, niin pohditaan yhdessä tarpeisiinne sopiva ratkaisu.