Lämmitysverkon tasapainotuksen suunnittelu

Lämmitysverkon tasapainotuksen suunnittelu

As Oy Pikalähetintie 14 ja 18 Helsingin Oulunkylässä käsittää kaksi vuonna 1957 rakennettua kerrostaloa, joissa on yhteensä yli 100 asuinhuoneistoa. Yhtiössä on ollut ongelmia tasaisessa lämmönjaossa. Osassa huoneisoista paleltiin, kun taas toisissa oli liian kuuma.  

Rusttet tarkasti kohteen kellarit ja yleiset tilat ja antoi tämän pohjalta korjaussuositukset kustannusarvioineen. Suosituksessa esiteltiin kaksi eri tapaa toteuttaa korjaustyö; lämpövirtauman säätö arvioinnin perusteella ulkolämpötilan mukaisesti, tai vaihtoehtoisesti mallintamalla lämmönjakoverkosto, laskien tarkat arvot pattereille ja linjasäätöventtileille. Tarkemman lopputuloksen saamiseksi lämmitysjärjestelmän tasapainotus päätettiin toteuttaa mallintamalla.

Suunnittelutyö tehtiin ripeällä aikataululla, jotta lämmitys saataisiin kuntoon ennen kylmiä talvisäitä. Varsinainen säätötyö tehdään marraskuun aikana. Kun ulkolämpötila syksyn edetessä alittaa 10 astetta ja pysyy tasaisena n. viikon ajan, päästään vielä hienosäätövaiheeseen. Tavoitelämpötila asuinhuoneistoissa on suosituksen mukaan 21 astetta, mutta kuten usein, tässäkin kohteessa toivotaan mukavuussyistä hiukan korkeampaa lämpötilaa.

Lämmitysjärjestelmän tasapainoon kannattaa kiinnittää huomiota. Oikein optimoitu lämmitys voi tuoda taloyhtiölle jopa tuhansien eurojen säästöt.