LVI-suunnittelu empirepuutaloon

LVI-suunnittelu empirepuutaloon

Pohjoisranta 12 asunto-osakeyhtiöön Helsingin Kruununhaassa kuuluu kerrostalo ja sen piha-alueella sijaitsevat puurakenteiset erillistalot. Pihataloista toinen on valmistunut 1839 ja sitä asuttaa kiinteistön talonmies perheineen. Toinen, 1900-luvun alkupuolella valmistunut, kaksikerroksinen puutalo on vuokralla toimistokäytössä. Erillistaloihin toteutetaan pian energiaremontti, jonka myötä niihin tuodaan uudet käyttövesi- ja lämmitysjohdot. Nykyinen suorasähkölämmitys korvataan kaukolämmöllä, jolloin lämmitysjärjestelmä muuttuu vesikiertoiseksi. Saneerauksen yhteydessä nykyisellään kylmiin autotalleihin tuodaan peruslämpö. Yhtiössä vielä mietitään, tehdäänkö pihan pysäköintialueelle tässä yhteydessä sähköautojen latauspisteet. 

Remonttipäätös tehtiin kustannus- ja ympäristösyistä, mutta myös uudenlaisen tekniikan mukanaan tuomien mahdollisuuksien kannustamina. Vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä on tarvittaessa helppo kytkeä vaihtuvaan energianlähteeseen. Samalla päästään eroon suurikokoisesta käyttövesivaraajasta.

Koska kyseessä on Museoviraston suojelema kohde, työ on tehtävä erityisten säännösten mukaisesti. Mm. näkyville asennusratkaisuille on tarkat rajoitukset. Tekniikka sijoitetaan piiloon talojen alla sijaitseviin ryömintätiloihin. Suunnittelutyössä on kiinnitettävä erityishuomio materiaalivalintoihin ja asennusratkaisuihin. Suunnittelutoimisto Rusttet hoitaa tämän kohteen LVI-suunnittelun ja kilpailuttaa urakan myöhemmin syksyllä.